Home Creator Creation Review
Everyone has to hit the bottom before they climb back up in their lives. - Kang Gary
‏أَلًْلّٰهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ أَلًْعَافِيَةً

7 November 2021

Degree year, HBP life

 Assalamualaikum dan hai everibadi.



Jadi... dengan ini dengan rasminya saya telah menamatkan pengajian saya di Universiti Sains Malaysia setelah tiga tahun menjadi warga USM. *pat my head*

Mana ada benda yang mudah masa menjadi seorang pelajar, bukan?

Tapi, alhamdulilah aku berjumpa dengan manusia-manusia yang baik budi pekerti. Masa diploma pun aku tak jumpa dengan manusia sebaik mereka.

Aku dijangka akan convo tahun hadapan. Semoga waktu itu covid sudah berambus. Tak perlu PKP lagi eh. Aku penatlah.

Aku ada nak cerita pasal kisah waktu aku menjadi seorang pelajar praktikal, sebab aku rasa macam nak mengata sikit supervisor aku tu. HAHAGAHHAHAHA, tapi nantilah aku citer.

Aku tak tahulah, tapi aku rasakan perjalanan aku menjadi seorang pelajar ni, dari sekolah, sambung diploma dan degree.. aku rasa sangatlah smooth aje. Mungkin doa seorang ibu, rasanya.

Aku habis internship bulan September haritu. Kemudian menjadi seorang petani anggur moden yang berjaya selama sebulan sebelum aku diterima bekerja. Oh yeah, aku dah jadi wanita bekerjaya sekarang ok. *pat my shoulder* Ini pun aku rasa doa ibu jugak kot.

Sebab keluarga aku tak percaya pun bila aku cakap aku diterima kerja haritu. Sedih saya. Sebab katanya mereka, kenapa cepat sangat? Orang sekarang susah dapat kerja, kau senang-senang aje dapat kerja. 

Dia orang tak tahu ke aku pressure betul duduk rumah ni?

Hmm.. aku nak cerita pasal degree life aku sebenarnya.

Aku tak sangka, aku boleh habiskan degree. Masa awal-awal masuk USM, ramai tanya kenapa aku tak sambung je course yang sama dengan diploma. Masuk degree aku memang lari bidang teruk kot. Tapi, diaorang tak tahu ke yang AKU TAK DAPAT BIDANG YANG AKU NAK? TAHU TAK MASUK USM NI MERUPAKAN PILIHAN AKU KETUJUH?

Masuk USM, dapat School of HBP. Masa orientasi selalu dengar HBP ni busy nak mati. Selalu dengar orang cakap HBP: Hantu Balik Pagi.

Lepastu masa orientasi jugak ada kenal dengan sorang senior dari school communication kot, tak ingat. Dia duk bagi nasihat: masuk HBP nanti pandai-pandailah budget masa. Tak perlu pun sampai kena tidur studio. Carilah life selain dari kelas dan studio.. bla bla bla..

Aku pun ya kan jela. Sebab aku masa tu sorang aje. Jumpa dalam masjid pulak tu. Last-last tahu tak, rupanya dia dekat dengan aku sebab ajak join kelab usrah dia. hmmmmmmmmmm..

Bila masuk kelas, kenal studio apa semua. Dan ia betul ya. HBP itu hantu balik pagi. *shake my head*. teruk betullah life. Tapi, best sebab ada studiomate yang sama-sama heloklah perangai. Mereka sangat baik ok. Friends that I couldn't ask for more.

Life kami hanya di studio. School of arts pun busy jugak aku rasa. Tapi, mereka takada sampai kena tidur studio buat projek untuk submission.

Kalau ada kelas yang U-code kan, mesti akan jumpa ramai yang bertanya "kauorang mesti busy kan?" Sampai kadang, nak join kelab mana-mana pun, aktiviti U ke, mesti soalan diaorang: "HBP kan busy. Kauorang boleh bagi komitmen ke?"

Kadang marah jugak. DAH TU? Kalaulah Ko-k tu tak wajib, tak adanya kami bersusah-payah join mana-mana kelab ok.

Kami sebenarnya busy sebab studio ajelah. Kalau subjek lain hanya 3 kredit, tapi studio kami 7 kredit.  Sepanjang hari Isnin dan Jumaat.

Oklah, aku nak bagi gambaran macam mana sibuknya kami.

Katakanlah, hari Isnin kami dapat Projek 1. Dan submission pada minggu ketiga.

Selalunya kalau assignment biasa, dapat assignment hari ini, minggu nak dekat submission baru kita ada kesedaran nak buat. Betul tak?

Tapi, studio ni.. selalunya satu sem paling banyak kami akan ada 4 projek. Dan kami akan ada crit (critic and discussion session) Dapat Projek 1 hari Isnin, hari Jumaat akan ada crit, dan akan berlangsung sesi crit tu setiap Isnin dan Jumaat sampailah submission date. Jadi, nak tak nak, hari Isnin tu projek nak kena start dah. Itu belum lagi kena rombak balik perjalanan progress projek kami kalau kena hentam masa crit session tu. Jadi, kalau setiap kali crit kena hentam, faham-fahamlah maksudnya. Kena buat semula dari awal atau dari mana yang lecturer tak berkenan tu.

And in the mean time, kauorang kena buat juga assignment, quiz, test, presentation untuk subjek lain.

Itu ok lagi tau. Dapat studio master yang macam harem.. dapat Projek 1 minggu pertama dan kena submit minggu ke-empat (Hari Ismin). Lepastu dapat lagi Projek 2 minggu kedua, dan kena submit juga pada minggu ke-empat (hari Jumaat). Memang macam siot.

Ini yang aku rasa masa first and second year. 

Lepastukan, sesi crit itu.. crit itu sesi di mana kami akan kena hentam, kena maki, kena debik. Sesi crit itu akan berlangsung juga pada submission day.

Lagi satu.. Kalau aku cakap aku busy submission kan, mesti orang akan cakap, "submitlah awal-awal." Kepala hotak dialah. Kau ingat submission studio ni macam submit assignment ke? Lain gila kot.

Submission kami, kami kena present. Kena beritahu detail dari awal sehinggalah hari submission tu. Kalau buat design lagilah teruk kena hentam masa submission.

Paling worst perjalanan aku tak tidur kan, waktu first year. Siang tu ada kelas dari 8am-5pm. Habis kelas pukul 5pm terus pergi studio siapkan projek wakaf. Dengan tak mandi sampailah pukul 6am esoknya aku balik bilik untuk mandi sebelum bersiap ke kelas pukul 7am tunggu bas untuk kelas jam 8am. Dah lah kelas 8am tu ada kuiz, aku tawakal ajelah tak baca satu apa dengan menahan mengantuk.

Habis submission pukul 5pm. Balik bilik tak sempat salin baju, melangkah aje masuk bilik tak sempat landing atas katil aku dah tertidur atas lantai. Punyalah penat.

Nasib baiklah roommate aku pun satu school jugak. Jadi, kami memahami kalau tak balik bilik tu maknanya adalah di studio masing-masing.

Jadinya, saya sangat memahami bila orang cakap budak design ni tak tidur dan studio merupakan rumah pertama kami. Bilik hostel tu rumah kedua aje.

Lepastu aku selalu gelak bila school lain cakap school kami seram sebab hujung dunia. Banyak jumpa hantulah kat sana. Sebab kami tak pernah jumpa pun. Dia orang tak tahuke kamilah hantu itu.

Bila school lain akan bergelap dan sunyi waktu malam, kauorang boleh ke school kami yang tak pernah tidur ye. Marilah datang melihat bagaimana kehidupan kami di studio.

Oklah, aku dah penat nak type. Byelah.




No comments:

Post a Comment

Everyone growing up by making a mistake.