Home Owner Gais Karya RulesReview
"Keep smile even your heart bleeding." - Saidina Ali.

31 March 2016

Cara Tegur Orang

Asalamualaikum annyeong.

Hmm, korang ada cara tak macam mana nak tegur orang?

Heh, tetiba je nak mintak tips tegur orang dari orang lain kan?

Macam ni, nak dijadikan cerita, esok grup aku kena submit report untuk statistics. Tapi report grup aku masih sifar. Kosong tak buat apa-apa pun lagi.

Serious talk.

Presentation dah lepas haritu, tapi yang ni kena submit report pulak.

Dan punca berlakunya situasi ini disebabkan seorang yang bergelar manusia yang tak buat apa-apa, maksud dia jadi sleeping partner.

Sleeping partner yang bebetul sleep tahap keluar air liur basi.

Dan kejadian ni buatkan groupmates aku yang lain sangat menyentan dengan dia sampai tahap tak nak jadi gruopmates dengan dia untuk assignment yang akan datang.

Weh bayangkan, aku sama group dengan dia dua subjek wehh. Dan dua-dua subjek tu lah aku kena hadap sifat sleeping partner too much dia tu.

Haih haih,

Nak tegur, tapi tu lah masalahnya. Aku ni jenis yang tak reti nak tegur orang cara lembut. Atau dalam erti kata lain, aku memang tak tahu macam mana nak tegur dia dengan sifat dia macam tu.

Tak sampai hatilah, senang cakap.

Takut hati dia terguris dengan teguran aku satu hal, takut kang kalau dia bermasam muka dengan aku lagi tambah satu hal.

Dan aku tak nak minta maaf dengan dia pasal hal tu yang memang bukan salah aku hundred percent.

Dan lagi dua orang groupmates aku pun merasa hal yang sama.

Tak nak hubungan classmates jadi lain, sebab kami jadi classmates hanya untuk satu sem je.

Tak best lah kan kalau macam tu. Mama aku pun cakap, duduk jauh-jauh dari famili, jaga hubungan dengan semua orang. Sebab kau kat sana, tak ada orang boleh tolong kalau jadi apa-apa.

Entahlah gais,




Sent from Samsung Mobile

16 March 2016

Tips untuk Presentation

Assalamualaikum annyeong..



Sebut je ayat presentation, mesti aku akan nervous. Tak tahulah kenapa. Kalau dalam sehari tu ada dua presentation, mesti dua kalilah aku akan rasa nervous tu. Haih,

Dan aku lebih dari pasti, setiap orang takkan lari daripada presentation. Dari zaman sekolah sampailah kau dah kerja, mesti akan terlibat dengan namanya presentation ni. Tak kisahlah kau presentation pakai kertas mahjong ke ataupun guna slide powerpoint, asalkan namanya kau kena present depan orang.

Aku tak adalah pakar sangat nak present ni, tapi aku tetap nak curahkan juga beberapa undang-undang ataupun dalam bahasa marhaen rules untuk presentation.

First thing first, dari segi pemakaian. Sepanjang hidup ni, tak pernah lagi aku present seorang diri. Mesti sekurang-kurangnya akan ada seorang dua bersama dengan aku berdiri di hadapan untuk mengupas tajuk yang diberi. Selalunya, kitaorang akan seragam. Maksud seragam bukan pergi kedai beli baju yang sama lepastu guna untuk present. Bukan, bukan.

Tapi kitaorang akan seragam antara dari segi jenis baju ataupun warna baju. Tapi selalunya seragam warnalah. Kalau decide nak guna warna royal blue, so satu group akan guna royal blue. Atau tak pun, kalau ada lelaki dalam group, selalunya kitaorang akan decide, perempuan pakai baju warna biru dan tudung hitam, manakala lelaki akan pakai baju warna hitam. Something like that lah.

Ohh, unamious tu penting ohkay.

Then, dari segi slideshow kauorang. Dalam satu slide please, jangan kau semakkan dengan tulisan sangat. Dah nama pun slideshow en, ayat simple-simple sudah. Audiens yang baca pun mengantuk kot. Ambil isi penting sudah. Lepastu, penerangan dan contoh dia baru kau terang guna mulut.

Third, letak video dalam slide. Kebanyakan manusia yang present mesti takkan letak video dalam slide. Dah lama dah aku perhati benda ni. 0.005 peratus je kot yang aku nampak suka letak video.

Eh, tapi video yang berkaitanlah. Jangan kau present tajuk lain kau letak video tajuk lain. Memang lecturer pun tak segan-segan nak tolak markah.. Huhuu

Fourth, ada sesi Q&A. Di penghujung slide kauorang, mesti selitkan sedikit sesi soal dan jawab. Serius, yang ni ada markah. Atau tak pun, sebelum kau present, kau sediakan soalan lepastu kau kawtim lah dengan classmate kau suruh dorang tanya soalan yang kau sediakan tu.

Kalau tak nak, sedialah terima soalan yang diluar kotak fikiran.

Weh aku pernah tahun lepas, aku dengan groupmate aku disoal dengan soalan yang memang aku tak tahu jawapan dia. Dan-dan tu lah kitaorang kena buka google masa tu jugak nak cari jawapan. Serius, tak tipu.

Then, slide mesti menarik, tertarik, ditarik dan entahlah. Slide memang kena gempak lah aku rasa.

Sixth, handout. Pastikan sebelum presentation berlangsung, kauorang dah print handout dan serahkan pada seluruh kelas termasuk si pengajar alias si pemberi markah di belakang kelas tu. Itulah paling banyak markah.

Ah, pedulikan duit yang kauorang kena korbankan. Asalkan markah masyuk. Kalau tak pun, lepas habis kelas, kauorang mintaklah dorang duit kertas tu. Tu pun nak kena ajar ke? Haih,

Oh, masa pembentangan tu, pastikan suara jelas sampai kelas sebelah boleh dengar. Kalau tak tahu malu, pergilah present dekat dewan lepastu pakai microphone. Habis citer. Itu kalau lecturer cakap tak jelas jugak, memang next class kau kena berjemaah bawa korek telinga bagi lecturer.

Thus, speak fluently. Jangan tersasul. Jangan nervous sangat. Cakap pun jangan macam kena kejar anjing, bapak laju gila. Hoi!

Last but not least, sebelum present tu, kauorang bawa satu beg plastik. Lepastu suruh classmate kauorang letak dorang punya phone dalam tu termasuk si lecturer sekali, biar dorang tak main phone masa kauorang presentation.

Ehh jap, lampu pon jangan tutup semua. Nanti dah habis present kau akan nampak air liur classmate kau lepas buka je lampu tu semula.

Entahlah, aku tak tahulah samada tips aku ni bermanfaat atau pun tidak. Mana yang elok tu kauorang boleh jadikan pedoman untuk masa depan yang cerah, gemilang, terbilang dan cemerlang.

P/s: Semua lecturer aku tak suka di bodek setiap kali kitaorang bagi ayat semanis madu masa start present. Aku pun tak tahulah kenapa dengan mereka.

Huhuhuuu.

11 March 2016

Godaan

Assalamualaikum annyeong.




Well, tak bermakna cuti mid-sem aku tak ada assignment. Haih, jaranglah lecturer tak bagi kerja masa cuti. Suka bebenor mengganggu cuti student tau lecturer ni. Kita orang pun nak bercuti juga apa.

Sepanjang seminggu bercuti ni, kerja aku hanya makan, tengok menonton tv, ambil adik sekolah, tidur dan main candy crush. Cuti yang ideal apa. Heh,

Assignment memang aku tak pandang dah. Apatah lagi nak pandang laptop. Tengok je laptop, mesti teringat assignment. Sudahnya, aku simpan laptop bebetul jauh dalam almari. Biar dia tersadai sendiri. Kah!

Tapi bila ingat tarikh nak balik asrama semakin tiba, aku jadi insaf sikit. Sikit je lah. Masa tu lah baru teringat assignment. Bersama dengan keinsafan di dada dan sedikit kerajinan dalam diri, aku pun bukalah laptop. Tujuan, nak siapkan assignment dan nak edit powerpoint sikit. Minggu depan presentation oi! Gemuruh di jiwa,

Tapi kan, bila dah datang mood rajin aku nak siapkan kerjalah memacam godaan mendatang. Ayah ajak main bowlinglah. Mama ajak keluarlah. Adik ajak tengok wayanglah. Kucing nak beranaklah. Jong Ki ajak tengok Descendants of The Sun lah. Haih,

Tapi seriuslah, Jong Ki sangat kacak bersama uniform army nya. Melting kita tau,

Sudahnya, kerja ke mana aku ke mana.

Well said, hidup di dunia ni memang penuh dengan godaan. Dan entahlah, aku harap aku dapat siapkan kerja aku sebelum aku balik KL Ahad ni. Oh, I'm homesick!

P/s: Dekat asrama tak ada astro, macam mana nak tengok Jong Ki ni? Maigod!

7 March 2016

Minyak Wangi

Assalamualaikum annyeong..


Aku jenis yang suka guna bermacam-macam jenis minyak wangi. Maksud, tak suka stick dengan hanya satu minyak wangi seumur hidup.

Gais, kita hidup ni singkat je waktu dia. Jadi apa salahnya kalau guna atau buat sesuatu tu biar berbeza. Jangan stick pada satu tempat. Kan?

Itu prinsip aku lah.

Sepanjang aku mengenali dengan sesuatu yang bernama minyak wangi ni kan, mana yang aku jumpa dan aku rasa baunya sangat menawan hati aku nan satu ni, mesti aku akan beli minyak wangi tu.

Tak kisahlah dia mahal ataupun tidak, dah nama pun suka. Huhuhuu

Dan sepanjang hidup, dah banyak kali jugalah aku duk tukar-tukar minyak wangi ni. Cakap je apa, semua aku pernah guna. heh, Cuma itulah, minyak wangi lelaki je lah yang aku tak pernah pakai. -_-

Dan masa dekat Kelantan haritu, masa nak pergi akad nikah, lol bukan aku yang bernikah. Heh, masa nak pergi tengok abang saudara bernikah, masuk je kereta, aku terbau sesuatu yang sangat wangi.

Wangi gegiler. Bau dia lembut je. Sangat lembut.

Dan tanya Ayah, bau apa ni?

Pastu Ayah pun tunjuklah satu botol kecil minyak wangi pada aku. Vanilla apabendantah nama dia.

Pastu aku pun cakaplah, "Gosh! Dah lama kot yong cari minyak wangi ni!" Sambil hidu minyak wangi tu.

"Gunalah." - Ayah.

"Serius ni?" Sambil pandang Ayah tak percaya. Pastu tak tunggu Ayah balas apa, aku terus pakai. Serius lah, dah lama gila aku cari minyak wangi tu. Dari Melaka ke KL kot, sampailah ke Bazar Karat, tapi still tak jumpa jugak.

And end up, I've found it!

Aku punya bahagia masa tu sampai cakap dekat Ayah, "Ayah cari minyak wangi lainlah. Yang ni bagi dekat Yong."

Hahaa, tapi nasiblah Ayah aku dilahirkan dengan penuh kelembutan di hati. Dia rela dan pasrah je bila anak dia cakap macam tu.

Dan entahlah, tiba-tiba aku rasa macam nak stick pada minyak wangi yang sekarang ni aku tengah guna. Prinsip yang atas tadi macam dah melayang ke Korea je tau.

P/s: Balik JB semula, Abang hadiahkan Ayah minyak wangi baru sempena hari jadi Ayah.

Ohkay, tu je nak story. Bye,

6 March 2016

Kucing

Assalamualaikum annyeong.

Credit given to:-

Dekat rumah aku ni ada seekor kucing jantan yang diberi nama, Ed. Asal usul nama tu dari Edward Cullen aku rasa. Kah!

Dah bertahun jugak kucing tu 'berumah' disini. Dari sekecil-kecil kucing sampailah dia jadi sebesar-besar kucing.

Dan oh, dialah kucing pertama yang aku berani sentuh. Sebab aku memang takut gila dengan makhluk bernama kucing ni.. huhuhuu

Ada dalam, tahun lepas ataupun awal tahun, tak silap akulah. Masa tu dah malam, Ed balik rumah bersama seluruh badan dia yang kebasahan. Yeah, ada orang bernama manusia yang simbah dia dengan air sampai dia basah.

Gila, bukan?

Dan malam tadi, terjadi sekali lagi benda tu. Tapi yang ni lagi kejam. Manusia yang aku tak tahulah siapa, bukan simbah Ed dengan air tapi dengan gam!

Yeah, gam!

Masa abang nak masukkan kereta, dan Ed datang sambil geselkan badan dia dekat kaki abang. Masa tu abang rasa yang bulu Ed melekit gila. Bila bawa masuk rumah, nah. Banyak gila gam dekat badan dia.

Sedih doh tengok Ed semalam.

Dan Ayah dengan Mama terus sapukan minyak masak dekat seluruh badan dia. Dan hilang. Lepastu mandikan dia.

Abang cakap tu macam gam paip. Entahlah,

Walaupun aku tak suka kucing, tapi aku kesian gila tengok Ed kena macam tu.

Tapi aku lagi-lagi-lagi bertambah kesian dengan manusia yang macam tu. Yang sanggup buat haiwan macam tu.

Haih,

3 March 2016

Fuh~~

Assalamualaikum annyeong..



Tidak dinafikan, minggu ni antara minggu yang teramat menyesakkan jiwa dan raga. Sangat sesak. Sampai serabut kepala. Macam nak maki je semua orang yang lalu-lalang depan aku. Huhuhuu

Well as a student life, jaranglah satu hari tak sesak en en enn??

Pergi kelas dengan mata panda dah jadi satu benda yang normal sebab nak siapkan assignment. Heh

Tapi silap sendiri juga sebab buat kerja last minute. Memang patut menyalahkan diri sendiri kerana hal tu.

Dan lepas je aku selesai presentation dan quiz account siang tadi, aku mampu melepaskan nafas lega untuk sepanjang minggu ni, sebab itu tandanya

BERMULALAH CUTI MID SEM aku untuk sem kedua ni.

Yehaaa, esok balik JB. Tak tahan dah dengan homesick aku ni.

P/s : Mama cakap aku anak manja sebab asyik homesick je. ==.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...