Home Creator Creation Review
Everyone has to hit the bottom before they climb back up in their lives. - Kang Gary
‏أَلًْلّٰهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ أَلًْعَافِيَةً

11 July 2021

Gastrik

Assalammualaikum,

Aku mula ada gastrik waktu diploma. Waktu tu memang makan tak menentu, makan bila lapar je, waktu makan memang out. Maka, hinggaplah gastrik ini sampai sekarang.

Tapi start degree ni makin teruk pulak gastrik aku. Bulan puasa tu hari aku boleh kira dengan jari aje berapa hari yang aku tak kena gastrik. heh

Tahap teruk gastrik aku ni kan, aku jaga makan gastrik datang, aku tak jaga makan lagilah dia datang. Sampai rasa nak tukar perut baru.

Sebelum ni aku tak suka nak makan ubat gastrik yang pil, jadi aku cuma letak minyak angin yang panas sangat tu lepastu baring sekejap, dan biar dia hilang sendiri. Lama jugaklah nak hilang tu. Ada sampai berjam-jam.

Bertahun jugak aku guna cara ni, punya tak nak makan ubat pil. Pernah try Gaviscon, pun lambat jugak nak hilang. Sampai ayah aku tanya, macam mana awak boleh tahan setiap hari kena gastrik ni.

Lepastu bila dah fedup dengan minyak angin yang ambik masa nak hilang, aku cuba pulak makan ubat gastrik pil. Yang kena kunyah. Rasa mint, sedap. Tapi, sama jugak ambik masa nak hilang. Ubat gastrik pil yang telan terus pun sama jugak lambat nak hilang.

Orang yang ada gastrik je faham macam mana sengsaranya bila gastrik ni. Nak buat kerja semua tak senang. Tengok orang bernafas pun kita rasa annoying tau.

Sampailah baru-baru ni ayah aku ke farmasi beli ubat gastrik untuk mama, yang jenis cecair macam gambar ni. Aku pun cubalah sebab mama cakap effect dia cepat.

Surprisingly, cepat betul tindak-balasnya. Satu sudu je, gastrik aku hilang dalam masa setengah jam. Woah. Penyelamat saya tiba lambat betul eh.

Ok tu je nak cerita. Oklah bye.

No comments:

Post a Comment

Everyone growing up by making a mistake.