Home Owner Gais Karya RulesReview
"Keep smile even your heart bleeding." - Saidina Ali.

2 October 2016

Account? Presentation?

Assalamualaikum annyeong,


Sepanjang hidup aku kan, tak pernah lagi aku dengar subjek account kena presentation. Subjek yang ada nombor-nombor ni lah. Susahlah aku nak dengar kena buat presentation.

Ke aku yang tak tahu?

Whateverlah,

Tapi still, aku tak pernah dengar pasal bendalah ni.

Dannn,, di satu pagi Isnin yang indah. Sir account aku suruh class aku present untuk financial report retail companies.

Masa tu aku dah ternganga dah. Financial report? Nak kena present?

Ohmai!

Malam tu, gigih kami mencari retail company dan godeh diaorang punya financial report. Yang beratus-ratus muka surat tu lah nak kena presentnya weh.

Bayangkan satu grup, hampir 30-45 minit.

Tapi itulah, benda tu sebenarnya yang buatkan kau lagi faham macam mana sesebuah perniagaan tu dapat keuntungan, about shareholders, saham, tax and others. Banyak sebenarnya.

Term yang korang tak pernah dengar masa belajar pun ada juga dalam financial report tu.

Dan tahu tak, dalam hidup ni lebih banyak kepada accounting. Semuanya, segalanya. Kenapa macam tu dan kenapa macam ni.

Huhuu, sebenarnya nak kasitahu, account ni makin lama makin susah. Hampir nak menangis bila nak kena hadam semua benda dalam kepala yang tak berapa nak center ni. -_-

2 comments:

  1. kak mia kalau bab account.. nak kena teliti betul takleh main2... huhuhu

    pssttt.. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #26

    Senarai peserta telah di update di http://www.mialiana.com/2016/10/senarai-url-blog-26.html

    - Mia Liana -

    ReplyDelete
  2. macam tulah,,bukan senang untuk menggengam segulung ijazah

    ReplyDelete

Tekanlah aksara-aksara yang indah maka jadilah ayat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...