Home Owner Gais Karya RulesReview
"Keep smile even your heart bleeding." - Saidina Ali.

5 October 2016

Aedes!!!

Assalamualaikum annyeong,

Credit given

Bermula dari minggu lepas kot tak silap, hampir setiap hari warden dengan fello warden duk buat annoucement pasal ada tiga orang (sekarang dah 6 orang) positif denggi. Sampai kitorang satu rumah dah boleh hafal apa yang warden nak cakap setiap kali dengar bunyi announce tu. Kah!

Seronok tu seronok juga, tapi still rasa takut. Aedes weh! Sekarang ni musim aedes menghurung manusia aku rasa.

Sampai whatsapp mama nak kasitahu betapa takutnya saya saat tu. Huhuhuu, *hmm, betullah ayah cakap aku anak manja kah!*

Roommates aku dua-dua orang dah pernah kena denggi masa sem lepas. Mungkinkah aku pula yang nyamuk tu cari selepas ni????

God, I'm scared to death.

Dan malam tadi ada buat rollcall pasal Hapuskan Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes ni. Satu jamlah juga warden dengan fello warden duk buat rollcall pasal nyamuk ni. Siap bagi ridsect dengan abate(?)*I don't know how to spell. Correct me if I mistake* lagi di setiap rumah.

So ni nak beritahu pasal nyamuk aedes ni:
1. Mempunyai belang hitam putih pada kaki
2. Menggigit sepanjang hari, terutamanya pada waktu pagi dan senja.
3. Membiak dalam air jernih yang bertakung di dalam dan luar rumah.
4. Kitaran hidup dari telur hingga nyamuk dewasa mengambil masa hanya seminggu saja.
5. Telur boleh tahan dalam keadaan kering sehingga 6 bulan.

Tanda-tanda korang terkena denggi
- Demam panas yang mengejut dan berterusan.
- Bintik-bintik merah pada kulit.
- Sakit yang teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala.
- Pendarahan di kulit, hidung dan mulut.
- Hilang selera makan.
- Muntah-muntah.
- Sakit perut.

Tanda-Tanda bahaya
+ Pendaran di kulit, hidung, mulut, muntah darah, najis berwarna hitam atau haid yang banyak.
+ Kerap muntah.
+ Sakit perut.
+ Pening atau rasa gelisah.
+ Pucat atau kulit yang sejuk.
+ Sesak nafas.


Kalau ada tanda-tanda demam denggi, dan korang rasa yang korang disuspek denggi, terus pergi hospital dapatkan rawatan dengan segera okey? Tak payahlah tunggu lelama. Nanti takut melarat. Korang pula yang susah nanti menanggung sakit.

Dan seminggu sekali, pastikan korang hapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk aedes ni. Memana tempat yang bertakung dengan air, macam kolah dalam bilik air, piring pasu bunga, longkang, tayar lama dan banyak lagi, silalah sangat-sangat buang air tu. Kalau bukan untuk korang, untuk siapa lagi kan?

P/s : Fact dekat atas ni, aku ambil dari pamphlet yang pihak kolej bagi pada pelajarnya. Aku malas nak google. Huhuhuu

So till then, babai.

No comments:

Post a Comment

Tekanlah aksara-aksara yang indah maka jadilah ayat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...